Мултимедија – основни појмови

Појам мултимедија(мултимедиа) – долази од латинских ријечи мултус (многи) и медиум (медијум). Представља интеграцију различитих медијских елемената који су у основи самостални садржаји. Информација представљена или меморисана у комбинацији текста, графике, звука, анимације и видеа обједињених помоћу рачунара, чиме се апликације и документи побољшавају.

Интерактивна мултимедија – корисницима је омогућена контрола над апликацијом, ако је додата структура хипервеза хипермедија.

Хипертекст је текст, приказан на рачунару, који садржи линкове ка другим текст документима. Читалац може једноставним кликом на линк да отвори други текст који детаљније објашњава ту реч. Читалац бира сопствени пут претраживања и читања. Када се у хипер текст додају слике, анимације, звук, видео настаје хипермедија.

Интерактивност омогућава “дијалог” корисника и апликације. Корисник има могућност бирања, одлучивања, али и повратни утицај на програм у реалном времену захваљујући постојању више навигацијских путања у хипермедијском програму.

Више о појмовима мултимедија, графика, текст, видео, анимација можете прочитати на следећој   адреси.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s