Реши проблем – вежбе 2012/2013

Важан део дигиталне електронике су логичка кола. За извођење вежби треба вам макета на којој су чипови са логичким колима, прекидачи, диоде које емитују светлост… Ученици добију припрему у којој пише постави прекидач у положај …. Да ли вам ово делује забавно?

На основу вишегодишњег искуства примећујем да овакав вид вежби не мотивише много ученике и  не захтева од њих да размишљају. При таквим вежбама, они прате упутство, проверавају научену теорију и прилично се досађују. Када сам почела да радим пронашла сам у школском ормару комплет плочица који ми се изузетно допао. Правилним повезивањем плочица решавате  задате проблеме. Сваке године једне вежбе организујем тако да ученицима задам проблем, а они треба да осмисле решење користећи расположиве елементе. Овакве вежбе нам обично буду најзабавније.

Добро је ако их пустите да праве грешке, јер ће тако бити у прилици да схвате да пракса не може без теорије.

Молим колеге које имају идеју како да вежбе буду квалитетније, шта да се ради на њима, како да направимо или набавимо (купимо) макете за вежбе да их напишу у  коментару овог чланка.

Advertisements

2 thoughts on “Реши проблем – вежбе 2012/2013

  1. Za početak me interesuje, gde ste nabavili ovaj komplet za vežbe?

    Moj je predlog da odradite jeda konkretan zadatak od početka do kraja, sa naručivanjem komponenti iz kataloga, zatim izradom pločice lemljenjem komponenti i na kraju testiranje. Na taj način učenici bi povezali znanje iz nekoliko predmeta i umeli bi da rad odrade od početka do kraja. Ovako, neko može pomisliti, da će im u realnom slučaju, kada se zaposle, poslodavac dati ove module, da ih samo spoje. …..

  2. Комплет је купљен пре него што сам почела да радим у школи (у време Југославије).
    Радимо као што сте описали, али не на вежбама него као додатне активности. Са каталошким подацима су сви упознати, али немају сви жељу да ураде задатак до краја. Како уносите тако организоване вежбе у наставни програм? Да ли школа набавља делове или их ученици сами купују?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s