Галаксија куп 2023

У суботу 25.03.2023. године у Школском центару „Никола Тесла“ из Вршца одржано је такмичење ученика електротехничких школа под називом Галаксија купа 2023. Такмичење већ седам година организује Заједница електротехничких школа Србије. Од ове године Галаксија куп је под покровитељством Министарства просвете. Тимови су презентовали практично реализоване пројекте засноване на микроконтролерским и микрорачунарским платформама. Учествовао је 21 тим из 14 школа.
Током паузе у такмичењу представио нам се мачевалачки клуб „Карика“ из Вршца. За наставнике је организован округли сто о примени микрорачунара и микроконтролера у настави.
Према оценама жирија најбољи рад под називом Делта робот презентовали су ученици Прве техничке школе из Крагујевца. Друго место освојио је тим из ЕТШ „Мија Станимировић“ из Ниша са радом Рукавица за превођење знаковног језика у текстуални формат. Треће место припало је тиму ЕТШ „Никола Тесла“ из Ниша  који je представao рад под називом Модуларни UGV робот „Scorpion

Чланови жирија били су проф. др Данијел Данковић и Милош Марјановић са Електронског факултета Ниш, проф. др Калман Бабковић и проф. др Иван Мезеи са Департмана за енергетику, електронику и телекомуникације, Факултет техничких наука Нови Сад, Радослав Карајовић – менаџер за континуирана побољшања и иновације представник компаније CONTINENTAL и Никола Стојисављевљевић – извршни директор компаније Биро плус .

Посебно се захваљујемо на подршци господину Воји Антонићу, творцу првог домаћег кућног рачунара.

Подршку такмичењу пружили су Електронски факултет из Ниша и Факултет техничких наука из Новог Сада. Генерални спонзор такмичења била је компанија CONTINENTAL која је обезбедила награде и пригодне поклоне свим учесницима као и школи домаћину. Захваљујемо се и локалном предузећу Swisslion које је обезбедило слаткише за учеснике.

Постави коментар