Безбедност младих у саобраћају и „Бизнис идеје за саобраћајна решења“

Дана, 29.11.2022. године Школски центар „Никола Тесла“ био је домаћин ученицима свих градских средњих школа. У сарадњи са Агенцијом за безбедност у саобраћају организовали смо различите активности везане за безбедност младих у саобраћају. Циљ ових активности је да освестимо младе о проблемима са којима се сусрећу млади возачи и њиховој друштвеној одговорности за решавање тих проблема. Поред стандардних активности где ученици имају прилику да чују информативна предавања и решавају задатке на полигону, ове године смо организовали такмичење под називом „Бизнис идеје за саобраћајна решења“ и низ игара помоћу којих ученици проверавају своје рефлексе и тачност и брзину реаговања са и без „пијаних наочара“.

Такмичари су подељени у тимове од по четири члана. У сваком тиму је био по један ученик из сваке школе. Имали су задатак да осмисле слоган, постер и презентацију, којим ће скренути пажњу на један од следећих проблема који се јављају у саобраћају:

  • Невезање појаса
  • Неприлагођена брзина условима саобраћаја
  • Вожња под дејством алкохола и психоактивних супстанци
  • Некоришћење ауто-седишта за децу

За припрему решења имали су два сата. Најбоље решење је изабрано гласовима комисије (50%) и гласовима публике (50%). Публика је гласала онлајн. Тимови су приказали занимљива решења, а најуспешнији по укупном броју гласова био је Жути тим. Сви такмчари су добили истоветне награде (ранац, мајица, нотес и оловка).
Након такмичарског дела такмичари и њихови навијачи су имали прилику да чују предавање о безбедом и ризичном понашању младих у саобраћају.

По завршетку предавања уследио је практичан део. Ученици су имали прилику да осете важност везивања појаса на симулатору чеоног судара и да покушају да реше постављене задатке без и уз употребу „пијаних наочара“.

Постави коментар